BARTIN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“TARİHİMİZDE İZ BIRAKANLAR” PROJESİ KAPSAMINDA CAHİT ARF’I TANIDIK

“TARİHİMİZDE İZ BIRAKANLAR” PROJESİ KAPSAMINDA CAHİT ARF’I TANIDIK

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarihimizde İz Bırakanlar Projesi” kapsamında ünlü Türk matematikçisi Prof. Dr. Cahit ARF tanıtıldı. Köksal Toptan Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan “Prof. Dr. Cahit ARF’i Tanıyalım” adlı program, 06 Mart 2017 Pazartesi günü Bartın Kültür Merkezi’nde saat 14:00’te sunuldu.  Etkinliğe Bartın Vali Yardımcısı sayın Murat KARASU, Bartın Üniversitesi Rektörü Sayın Ramazan KAPLAN, İl Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürü ve ortaokul ve ortaöğretim kurumlarından yönetici, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

              Hazırlanan etkinlikte Prof. Dr. Cahit ARF’in hayatı ve eserleri, ülkemize yaptığı katkılar, matematiğin hayatımızdaki yeri ve önemi, arkadaşlarının ve öğrencilerinin gözünden Cahit ARF  konuları sunularla ve  video gösterileriyle anlatıldı. Cahit ARF’in matematik alanında yaptıklarıyla adını bilim tarihine yazdırma öyküsünün tüm ayrıntılarıyla anlatıldığı etkinlik, katılan herkesin büyük beğenisini kazandı.    

                Etkinlikte İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar DEMİR etkinlikle  ilgili olarak şu konuşmayı yaptı.  

Bugün, “Tarihimizde İz Bırakanlar”  Projesi kapsamında, Ülkemizin yetiştirdiği en büyük bilim adamlarından matematikçi Prof. Dr. Cahit ARF’i tanıyacağız. Cahit ARF “Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır.” diyerek matematiğin kendisi için anlam ve önemini belirtmiştir. Matematik, tarihin başlangıcından bu yana insan yaşamında yer almıştır.  Günlük hayatımızda önemli yeri olan matematiğin ilk insanlarla birlikte ortaya çıktığı söylenebilir. Değiş tokuş, alım-satım, ticaret yapma, arazi, toprak ölçme gibi ihtiyaçlar insanları matematiği kullanmaya yöneltmiştir. Matematik çok yönlü bir bilimdir. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir. Çağlardan çağlara taşınan, ulusal sınır tanımayan, etkili, sağlam ve evrensel bir kültürdür.

Bütün ülkelerin eğitim sistemlerinde matematik, eğitimin her kademesinde temel derslerden biri olarak yer almaktadır. Matematik öğretiminde amaç, matematiksel düşünme sistemini öğrenmek ve öğretmek; öğrencilerin, problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma gibi temel matematiksel becerileri kazanmalarını ve bu becerilere dayalı yetenekleri, gerçek hayat problemlerine uygulamalarını sağlamaktır. Bu nedenle problem çözme sanatı olarak nitelendirilen matematik, yeni bilgilerin elde edilmesi, elde edilen bilgilerin açıklanması, denetlenmesi ve sonraki kuşaklara aktarılmasında bir araçtır.

Ayrıca, matematik, tüm meslek alanlarında da işimize yarar. Örneğin: terziler dikim yaparken ölçüleri kullanırlar, mimarlar evimizi oluştururken açılardan yararlanırlar. Teknolojik aletlerin çalışmasında da matematiğin yeri büyüktür. Birçok teknolojik aleti kullanırken verdiğimiz komutlar matematiksel komutlardır. Matematiğin uygulanmadığı hiçbir teknik alan yoktur. Matematik yalnızca bilim ve tekniğin temel aracı değildir. Tıp, sosyal, siyasal, ekonomi, işletme, yönetim gibi bilimler de matematiksel yöntemlere dayanmak zorundadır. Kısaca matematik, insan aklının bulduğu en büyük ortak değerdir.  

Cahit ARF, tüm bu işlevleriyle hayatımızda önemli yeri olan matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine sürekli: "Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın." demiştir. Matematik gibi önemli bir bilim dalında geliştirdiği teorileri ve çalışmalarıyla adımızı dünyaya duyuran Cahit ARF’i saygıyla anıyor; yaşamı ve düşüncelerinin tüm gençlerimize ışık tutmasını temenni ediyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen Köksal Toptan Lisesi yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencilerine, Milli Eğitim Müdürlüğü proje yürütme kuruluna, programa katılım sağlayan değerli il yöneticilerine teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

 

 

08-03-201708-03-201708-03-201708-03-201708-03-201708-03-2017

Gölbucağı Mahallesi Gazhane Caddesi No 6/3 Merkez/BARTIN - 0378 227 68 90 /5 Hat

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.